Äntligen ligger Bild & Bubbla bra i handen
Nya bubblan trillade in. Storartad insats av alla inblandade. Dags för en riktig genomgång som jag länge tänkt göra någon gång. Nu kommer det här att låta gnälligt och petigt, men min hjärna är alldeles för hårt programmerad på att leta fel efter att ha haft det som huvudsakligt arbete under för många år. Häng med, välkommen till min hjärna, här kommer pet och gnet i parti och minut.
Formatet och pappersvalet är förtjusande. Omslaget och nya loggan är urtjusiga. Trevlig med skissdelen, och det blev ett finfint omslag, men hellre en riktig coverstory.
Texten BILD & BUBBL A 242 SERIEFR ÄMJ ANDETS TIDSKR IFT behöver lite kerning.
Gestalttexten i vinjetterna knyter an till de förfärliga vi hade när jag gjorde Bubblan på nittiotalet. Men det blir nästan konstigt när det inte är radbrutet av en vettvilling. Snyggt när den ligger övertryckt som på sid 72. Lite extra kärleksfull kerning behövs på en del vinjetter.
Swift känns slitet, men det är nog mycket för att jag jobbade så länge med Gerard Ungers främste banérförare i Sverige. Men i och med att Galago väl kör det, är det lite synd. Swift är förvånande rätt känslig för knipning, textens färg förändras direkt, se exempelvis sid 46. Men i grund och botten är det ett av de senaste femtio årens bästa typsnitt.
Den feta Swiften är däremot dålig, trång och bjuder inte in till läsning. Jag skulle gärna sett en trevlig matchande sanserif, även om jag oftast är ”Team Ett typsnitt”. Adrian Frutigers Vectora kanske? Den ser man inte så ofta tycker jag.
Fet antikva är för övrigt ett vulgärt 1800-talspåhitt. Jag reaktionär? Det var det fräckaste!
Den feta kursiven i ”Nästa nr!” har knappt någon Unger-karaktär kvar och ser ut att lika gärna kunna vara Times New Roman. Den tunnare kursiven är härligt spänstig och skarp i rubbarna, även om å-ringen ligger lite fel.
Slutbubblorna ligger lite högt. Det blir inte så snyggt med slutbubbla och sen byline. Det blir en lite ostadig botten. Det skulle funka bättre om man la byline efter ingressen som på exempelvis ”Förhandstitt”, och återanvände det trevliga vertikala greppet till alla korta grejer.
Och jag hoppas Daniel Gustavsson kan leva utan sitt artistnamn, det ser bara konstigt ut.
I och med att slutbubblan nästan är en boll vore det bättre att köra en kvadrat till punktlistor som den på sid 9. Fast just där vore det bättre att feta datumen.
Skulle gärna se lite mer typografisk finess som riktiga gångertecken och gemena siffror, men skönt att gåsögonen överlevde. Och antikursiveringen av verkstitlar i kursiva texter är som alltid förtjusande sjuk. Jag skulle vilja ha det lite tajtare efter pratminusen, fixas enklast med GREP.
Det behövs kanske inte egentligen, men jag är svag för fortsättningspilar, exempelvis små trianglar. Kanske i grått, så den grå färgen etableras lite mer.
Bunten är lite tajt. Men det är mycket för att jag inte vill knäcka en så fin tidning.
En del skönhetsfel som horungar, avstavade rubbar, dubbla mellanslag, missade avstavningar och anfanger som ligger fel, hoppas jag jobbas bort med tiden. Till anfangerna kanske man skulle kunna använda sig av det gamla ”gör anfangen två tecken och lägg ett mellanslag först och knip ut den så det linjerar optiskt med texten”-tricket.
En del foton ser fortfarande kassa ut, men det är som det är tills man bjuder in alla på fest med fotograf på plats. Eller skramlar ihop budget till tecknade bylinebilder. Att få sitt porträtt tecknat vore ju ett utmärkt bonusarvode till skribenterna.
Dittes serie ser ut att vara hårdkomprimerad och med för låg upplösning. I övrigt vore det trevligt med mer frilagda bilder, frimärksbilder och infällda saker. Tänk vad en fem rader hög liten Mafalda hade gjort skillnad på sid 20.
Formatet passar till mer texttyngd, uppslaget 23–33 är utmärkt. 62–63 kanske skulle behövt något bus eller citat. Man kanske skulle ta upp det vertikala och spränga in ett kort citat i grått, lite offensivt mellan spalterna. Det skulle bli oemotståndligt för ögat.
Ibland blir det väl knäig layout med för dålig kontrast i storlek mellan bilderna, som på sidan 22. When in doubt, lägg texten närmast magen, som jag brukar säga. Många bokomslag skulle kunna dras ner i storlek med bildtexten bredvid istället.
(Skratt) är förfärligt, kanske dags att införa emojier i tidningstypografin. LOL :D
Botten på 46–47, 87 och 88 fattar jag inte om det är ett grepp eller ett misstag. Svajigt är det oavsett.
Håll koll på luften, om den är fel hänger fel saker ihop och sidan går sönder.
Spaltstickorna går att göra med en ny funktion i Indesign så de hör till textblocket, då slipper man flytta för hand och kan undvika att de hamnar fel, vilket de gör på alldeles för många ställen.
Innehållsmässigt finns det naturligtvis alltid oändligt med jobb att göra, men den hjärnan kopplar jag på när jag nu sätter mig och sträckläser.
Så, några tankar om innehållet efter att ha läst tidningen från pärm till pärm.
Jag skulle gärna se lite hårdare textredigering. Förtydliganden i frågor kan strykas och när man inte redigerar svaren i en mejlintervju blir det för mycket punkzine, och inte på det bra sättet.
Fråga-svar är bra, men det vore bra med variation. Typ en normal artikel i ett ämne med en vinkel.
Definiera avdelningarna tydligare. Ta fram tajta koncept för vad exempelvis ett ”porträtt” är, nu var det bara ytterligare än liten intervju. ”Reportage” är inget reportage. ”Ateljé” var föredömligt tajt konceptuellt, sånär som på sista frågan som borde knyta ihop säcken istället. ”Artikel” är för alldeles för svagt, försök hitta mer specifika vinjetter. ”Minnen” eller ”Memoar” hade kanske funkat till den trevliga Pulserande Metal-texten. ”Skissektion” är bara krångligt, både att skriva och säga. Keep It Simple Stupid: kalla det ”Skissbok” eller ”Skisser”. Och ”Påminnelse till Europa” hade kunnat vinjetteras ”Inblick”.
Försök coacha recensionerna att bli tyckigare eller separera recensioner från anmälningar. Det är inget fel med anmälningar, det är en utmärkt genre. Jag gillar betyg, det tvingar recensenten att sätta ner foten lite i alla fall. Att recensera de femte delarna i bokserier för barn är måttligt intressant om det inte hänt något, men att involvera målgruppen är utmärkt.
Webbserierna borde ha verkstiteln som faktarubbe som de andra recensionerna, som det är nu blir det lite futtigt och inkonsekvent. Recensionsfaktan behöver inga kolon när man har så mycket kontrast i typografin. Kontrasten går egentligen åt fel håll: faktan är ju viktigare än etiketten, men det blir baktungt att göra tvärt om. I redrutan funkar det ju bra utan kolon, även om ett smugit sig in där av misstag.
Städa upp bylinerna. De här varianterna finns i tidningen:
NAMN NAMNSSON
TEXT AV NAMN NAMNSSON
AV NAMN NAMNSSON
INTERVJU AV NAMN NAMNSSON
TEXT: NAMN NAMNSSON
NAMN NAMNSSON räcker.
Undvik stamning, ha aldrig samma bärande ord i vinjett, dårrad, rubbe, ingress eller inledning.
Skriv riktiga bildtexter till alla bilder. Sid 47 borde verkligen haft en riktig bildtext, som det var nu fattar jag ingenting.
Mellisarna får gärna bli matigare. Hurra för mellisar för övrigt. Men de funkar inte så bra mot frågeformatet. Kanske vore det ett bra ytterligare ställe att få in gråtonen på.
Korrekturfelen ”följetänger”, ”partners” och ”tryfflerad” såg jag någonstans, men lyckas inte hitta igen. Men annars får korrläsningen med beröm godkänt, som sig bör.
Undvik att avstava sammansättningar som innehåller ett bindestreck. Och avstava för hand när det blir för stor glugg i spalten när ett längre ord inte finns i avstavningsordlistan.
”Förhandstitt” saknar information om utgivare, vilket blir förvirrande.
Och till sist några halvgräddade tankar på min önskelista.
Något mer akademiskt och torrt.
Något instrumentellt för serieskapare.
Porträtt skulle ha ett riktigt tecknat porträtt. Det vore jäkligt flott.
Något mer kåserande. Nu när krönikehysterin klingat av kanske man kan fundera på det.
Enkät. Alla älskar enkäter. Förutom personen som ska göra dem.
Något mer tramsigt greppdrivet uppslag. Typ ”Här är ett uppslag med hundrafyrtio inzoomade pratbubblepilar från olika serier”.
För att sammanfatta: snyggt jobbat! Få nu alla detaljer på plats. Helheten består bara av detaljer, som jag förnumstigt brukar säga.